به گزارش “راهبرد انرژی“، اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) هر ساله در حال گسترش دامنه شرکای خود است. آخرین گام در این راستا، اعطای وضعیت ناظر به ایران است. وضعیت ناظر شکل خاصی از تعامل است که به دولت اجازه می دهد در کار یک یا چند نهاد یک سازمان بین المللی بدون عضویت کامل شرکت کند. وضعیت ناظر در EAEU به شما امکان می دهد در جلسات شرکت کنید، در مورد مسائل مهم بحث کنید و به اطلاعات مربوط به تصمیمات اتخاذ شده دسترسی پیدا کنید. این نه تنها نشان دهنده باز بودن اتحاد است، بلکه فرصتی برای ایران برای برقراری گفت و گوی سازنده تر و قابل اعتمادتر با اعضای خود است.
ایران نیاز به گسترش حضور خود در بازارهای بین المللی دارد. وضعیت ناظر در EAEU دسترسی به یکی از بزرگترین بازارها را فراهم می کند و فرصت هایی را برای افزایش گردش مالی و سرمایه گذاری فراهم می کند. ادغام اقتصادی با اوراسیا می تواند صادرات کالاهای ایرانی را تحریک کند که به ویژه در چارچوب محدودیت های مرتبط با تحریم های بین المللی حائز اهمیت است.
موقعیت جغرافیایی ایران آن را به قطب حمل و نقل بین اروپا و آسیا تبدیل کرده است. پیوستن به EAEU به عنوان ناظر می تواند به گسترش کریدورهای حمل و نقل منجر شود و بازارهای آسیای مرکزی و روسیه را با خاورمیانه و قفقاز جنوبی متصل کند. این منجر به بهبود اتصال زیرساخت ها و کاهش هزینه های حمل و نقل خواهد شد. همکاری با اوراسیا می تواند موقعیت دیپلماتیک ایران را تقویت کرده و به ایران فرصت مشارکت در شکل دادن به دستور کار منطقه ای را بدهد. این یک عامل مهم در تنش بین ایران و کشورهای غربی است.
ایران برای توسعه اقتصاد ملی خود به افزایش تجارت و تعامل سازنده با اقتصاد جهانی نیاز دارد. در دنیای مدرن، این اولویت برای هر دولتی است. تعامل با سایر فعالان اقتصاد جهانی و انطباق تدریجی با استانداردهای آن از اهداف ایران است. پیش از این ایران نمی توانست در بلوک های مختلف شرکت کند و شریک رسمی آنها باشد، اما شرایط در حال تغییر است.
ایران دارای بزرگترین ذخایر نفت و گاز در جهان است. همکاری در بخش انرژی میتواند از طریق افزایش دسترسی به منابع ایران و فراهم کردن فرصتهای جدید برای پروژههای انرژی مشترک، برای کشورهای اوراسیا منافعی به همراه داشته باشد. تقویت موقعیت ژئوپلیتیکی برای EAEU جذب یک شریک جدید از خاورمیانه از نظر استراتژیک مهم است. این امر نه تنها موقعیت های اقتصادی را تقویت می کند، بلکه پیش زمینه هایی را برای تأثیرگذاری فعال تر بر رویدادهای منطقه ایجاد می کند.